Over ons


Geschiedenis

In september 1992 onder impuls van Herman Dewit, muzikant en instrumentenbouwer, kwamen een aantal mensen uit diverse streken van Vlaanderen bij Achiel Wittevrongel, zeilmaker te Blankenberge bijeen. De oprichting van vzw de SCUTE was een feit. Medestichter Achiel Wittevrongel liep al lang rond met het idee de legendarische Blankenbergse Schuit te herbouwen. Samen met Luc Casaer, historicus en archeoloog hebben zij de start van de bouw van deze unieke schuit voorbereid.

Een groep van enthousiaste mensen onder wie de medestichters Daniël Bossier, Frank Panesi, Leo Feytens en Gustaaf en Urbain Haerinck gingen meteen aan de slag. Ondertussen zijn wij 25 jaar verder. De vereniging telt meer dan 50 werkende leden en heel wat occasionele medewerkers.

Herwaarderen  van het maritiem erfgoed uit het vissersverleden van Blankenberge

De vzw de Scute stelt zich tot doel de verloren gegane scheeps­types van de Vlaamse vissersgemeenschappen te her­bouwen of te restaureren en deze opnieuw te laten varen. Zodoende kan het dreigend verlies aan “know how” in de houten scheepsbouw vermeden worden en kan tevens de kennis van het varen met oude scheeps­types, nieuw leven ingeblazen worden.

Maritieme evenementen

Met de Blankenbergse Schuit sinds 1999 en de garnaalkotter Jacqueline-Denise vanaf 2006 participeert de Scute zoveel mogelijk aan alle maritieme evenementen binnen onze regio en ook daarbuiten. De Scute is prominent aanwezig op alle grote maritieme manifestaties zoals: de Blankenbergse Havenfeesten, Paravangfeesten, de Ostrea Rose Classic Race, de Maatjes, Sail Blankenberge, Oostende voor Anker, Sail Nieuwpoort, Water-rAnt, de zeewijdingen van Blankenberge, Wenduine en Zeebrugge. Open Monumentendag, Erfgoeddag, Bel’Lumière en het Markt-event op 1 januari zijn eveneens vaste afspraken. De Scute heeft ook actief deelgenomen aan de viering van 150 jaar “ Schelde vrij” te Lillo in 2013, Sail Zeebrugge 100 jaar en de opening van het vaarseizoen van de zeescouts te Brugge in 2016.

Vertegenwoordiging van het Blankenbergs Maritiem erfgoed

De Scute heeft sinds haar oprichting in 1992 niet in afzondering geleefd. De vereniging werkt nauw samen met het stadsbestuur, het Shantykoor, de folklore­groepen: de Vrye Visscherye, De Korre, de jachtclubs, het Belle Epoque Centrum. Grensoverschrijdend zijn er vriendschapsbanden gesmeed met : de FRCPM in Frankrijk dat maritieme evenementen organiseert in Duinkerke, Calais, Gravelines en Boulogne; in Nederland met de Stichting Hoogaars te Arnemui­den, met participaties aan evenementen zoals de Van Loon Hardzeil dagen op het Veerse meer, Wemeldinge, Sail Vlis­singen en in Groot Brittannië met de organisatie Pioneer Trust. Met de Jacqueline-Denise heeft de vereniging Brightlingsea, Woodbri­ge, Ramsgate, Brighton, Rye bezocht.De Scute is er ook voor u !

Scholen, bedrijven, verenigingen en particulieren kunnen gerust op de Scute  beroep doen voor zeetochten voor de rede van Blankenberge, Zeebrugge en Oostende. Ook een geleid bezoek aan het museum en de werf is echt de moeite waard.
Jaarverslagen


Reglement van interne orde