Het historisch belang van de Jacqueline-Denise
Deze prachtig gerestaureerde garnaalboot, de B72 (oorspronkelijk 072) Jacqueline-Denise, is een houten tweemaster.
Van dit type houten garnaalsloep, zijtreiler met hulpmotor (34 pk), is de “Jacqueline-Denise” wellicht één van de zeldzame varende getuigen. Het is een typische garnaalboot van tussen de twee wereldoorlogen. Een historisch belangrijk scheepstype omdat het de overgang vormt tussen zeilvissersboten en motorvissersboten.
De Jacqueline-Denise heeft in tegenstelling tot latere types van deze garnaalboot geen stuurhut en wordt met een helmstok bestuurd.
Technische gegevens
- Garnaalsloep
- Lengte over alles: 17,50 m – lengte romp: 14,10 m
- Breedte: 3,60 m – diepgang: 1,80m
- Zeilvoering: gaffel getuigd – grootziel, fok, kluiver, bezaan en topzeil
- Masten: 2
- Tonnenmaat: 12 ton
- Werf: Borrey Oostende – Kiellegging: 1939 – In de vaart genomen: 1942
De restauratie van de Jacqueline-Denise
Van vissersloep tot plezierboot
Het vaartuig was eigendom van reder Charles Lenaers en behoorde tot 1951 tot de Oostendse vissersvloot. Daarna werd het verkocht aan dhr. Klaas uit Terneuzen en maakte het schip als plezierboot heel wat omzwervingen in Zeeuws-Vlaanderen.
Een moeizame restauratie
In 1991 haalde Peter Sabbe de afgedankte Jacqueline-Denise naar Blankenberge om de garnaalboot in samenspraak met het stadsbestuur te restaureren en als maritiem monument bij de vuurtoren te plaatsen. De restauratie van het erg verwaarloosde schip vlotte niet zo best,tot burgemeester Monset het dossier in handen kreeg en het als Interreg-project kon laten meefinancieren door de Europese instanties. Het stadsbestuur vertrouwde de restauratie toe aan de scheepswerf Traditionele Scheepsbouw Jan Vandamme in Zeebrugge.
Toen het schip in juni 2005 in de werf aankwam, leek het meer op een wrak. Een deel van de kielbalk, enkele spanten en een stuk van de wering waren nog bruikbaar. De restauratie werd dus meer een reconstructie met respect voor de originele boot, want de Zeeuwse eigenaars hadden nogal wat verbouwingen aangebracht.
De klus geklaard in minder dan één jaar tijd!
Jan Vandamme en zijn ploeg klaarden de klus in minder dan een jaar tijd. De Jacqueline-Denise werd weer een prachtige zeilboot. Het stadsbestuur vroeg de vzw De Scute het schip te onderhouden en er veel mee te varen, en belangstellenden mee te nemen om hen te laten kennismaken met dit unieke exemplaar uit ons maritiem verleden.