B1 Sint-Pieter

B1 Sint-Pieter

Het eerste project van vzw De Scute was het bouwen van een replica van een traditionele Blankenbergse visserschuit, de Sint-Pieter, die in 1999 te water gelaten werd.

meer informatie over de Sint-Pieter

loodskotter

de loodskotter

De bouw van een replica van een 19de-eeuwse loodskotter werd definitef stilgelegd. De romp van het schip wordt verbouwd tot ontmoetings- en vergaderlokaal.

meer informatie over de loodskotter

B72 Jacqueline-Denise

B72 Jacqueline-Denise

De vzw De Scute beheert sinds kort ook de authentieke visserssloep Jacqueline-Denise, die in opdracht van het Blankenbergse stadsbestuur gerestaureerd werd.

meer informatie over de Jacqueline-Denise

maritiem Scutemuseum

maritiem Scutemuseum

Sinds mei 2008 beschikt vzw De Scute over een bescheiden museum met voorwerpen, tekeningen, fotoís en dvdís over de Blankenbergse visserij, en een schaalmodel van de legendarische Blankenbergse schuit.

meer informatie over het Scutemuseum

Dory

Dory 17

Het bouwen van 4 dory's verliep bijzonder vlot. Het was een leerrijk project, het smaakt naar meer.

meer informatie over het project Dory 17

→ lees ook: Des grands bancs de Terre-Neuve à Blankenberge Yachting Sud sur l'eau- avril 2016

<Sainte Yvonne

Sainte Yvonne Dk 1958

De Sainte Yvonne, gebouwd in 1931, is een visserssloep van het type dundee. De lengte van de romp bedraagt 9m20 en ze is 3m20 breed.

De Sainte Yvonne was na de tweede wereldoorlog tot aan de eeuwwisseling prominent aanwezig in de havengeul van Nieuwpoort.

Het wrak van de Sainte Yvonne werd door Jan Vandamme, scheepsbouwer te Zeebrugge, opgemerkt in de haven van Nieuwpoort. Het lag daar al jaren te verkommeren. In 2004 kocht hij het wrak op om het een nieuw leven te geven.

Te Zeebrugge werd op zijn scheepswerf een grondige hernieuwbouw gestart. Het project werd voor enige tijd on hold gezet wegens dringender opdrachten. Uiteindelijk, om plaats te maken voor nieuwe schepen, werd de in aanbouw zijnde dundee verplaatst naar de loods in Blankenberge. In samenspraak met Jan Vandamme zal De Scute de bouw verder zetten.

Voor De Scute is dit een ideaal nieuw project! De Scute stelt zich tot doel het maritiem vissers patrimonium van onze kust te behouden, en zo nodig in stand te houden via de bouw van een aantal types van vissersvaartuigen die door de tand des tijds verloren gegaan zijn. Zodoende wordt ook het ambacht van de houten scheepsbouw geherwaardeerd.

In de winter van 2016-2017 werd begonnen met het plaatsen van de dekbalken.

Het levensverhaal van de Sainte Yvonne wordt later gepubliceerd. De documentatie waarover men momenteel beschikt is vrij summier. Het opzoekingswerk naar extra informatie zit nog in de startblokken. Later verneemt u meer.