De B1 Sint-Pieter naar de loods voor onderhoud

04.04.2018

Het vlaggenschip van de stad Blankenberge opnieuw te water

Na een grondige opknapbeurt en revisie van de motor uitgevoerd door de werf Jan Vandamme in samenwerking met leden van de Scute werd de Jacqueline-Denise op donderdag 29 maart 2018 opnieuw te water gelaten.

De bezaansmast werd vorig jaar vervangen, een nieuwe grote mast wordt verwacht tegen de havenfeesten 2018. De mast wordt door de werf Jan Vandamme vervaardigd.
Terwaterlating van de Jacqueline-Denise Terwaterlating van de Jacqueline-Denise optuigen van de Jacqueline-Denise

29.03.2018

25 jaar de Scute 1992-2017 - passie voor maritiem erfgoed

De officiële opening op vrijdag 10 november van de tentoonstelling werd bijgewoond door een groot aantal vrienden en sympathisanten van de Scute vzw. Het was een drukke maar bijzonder aangename terugblik op 25 jaar de Scute.

Het epos van de Scute met zijn fantastische momenten, zijn bijzondere herinneringen en talrijke anekdotes werd honderden keren verteld, becommentarieerd en aangevuld.

Tijdens de avond heeft Frank Panesi, onze voorzitter, het boek 25 jaar de Scute 1992-2017 - passie voor maritiem erfgoed plechtig voorgesteld.

Het is een fantastisch boek geworden over vriendschap, kameraadschap, vakmanschap een waanzinnig project en nog veel meer, verteld in een veertigtal prachtig geïllustreerde pagina's.

De tentoonstelling is een groot succes geworden, de kaap van 500 bezoekers werd ruimschoots overschreden. Uiteindelijk heeft de vereniging 554 bezoekers mogen verwelkomen.

Zie ook KW Blankenberge 24 november 2017.

Tentoonstelling 25 jaar passie voor maritiem erfgoed Een memorabele opening Een boeiende tentoonstelling

10.11.2017

De Bocca Tigris - toneelopvoering - Open Monumentendag

Op 2 maart 1820 woedde er een hevige noord- en noordoostenwindstorm over het land. Daken en schouwen werden door de hevige wind weggeblazen, bomen werden uit de grond gerukt, men vreesde voor zware schade. Vanuit Blankenberge werd bericht dat er op diezelfde dag een Amerikaanse brik gestrand was door de miserabele weersomstandigheden. De bemanning van de Bocca Tigris werd veilig aan land gebracht. De lading van de Bocca Tigris werd echter geplunderd.

De plunderaars hebben zich voor een Franstalige rechtbank moeten verantwoorden en werden veroordeeld.De verteller plunderen of niet? Het recht zegeviert....

Organisatie: Belle Epoque Centrum Blankenberge met de medewerking van de Scute vzw.

10.09.2017

De Jacqueline-Denise heeft een nieuwe bezaansmast!

Op 10 september 2016, tijdens een tocht voor de rede van Blankenberge, brak de bezaansmast.

De weersomstandigheden waren nochtans ideaal, een licht briesje en toch bij het ronden van de O boei voor de pier van Blankenberge lag de bezaansmast plots op het achterdek.

De mast brak boven de verstaging af. Het bovenste stuk met de radar, de radioantennes en de mistreflector vielen samen met de gaffel van het bezaanzeil naast de stuurman. Bij wonder geraakte niemand gewond.

De werf Jan Vandamme uit Zeebrugge heeft voor Jacqueline-Denise een nieuwe gelamineerde bezaansmast gebouwd. Door deze specifieke techniek is de nieuwe mast sterker dan de vorige.

Jacqueline-Denise nieuwe bezaansmast Jacqueline-Denise nieuwe bezaansmast

23.04.2017

Bel'Lumière - 28,29,30 december 2016

De Scute heeft op 28,29,30 december 2016 deelgenomen aan het nieuw winters evenement Bel'Lumière.

Bel'Lumière is een driedaags evenement. De naam verwijst naar het Belle-Epoque verleden van de badstad Blankenberge en naar het licht in de donkere wintermaanden.

Ook al trakteerde de weergoden ons op ijskoud weer, overtrof de opkomst voor deze eerste editie alle verwachtingen en genoot iedereen van de bijzonder gezellige sfeer.

Zoals altijd zette de Scute zijn beste wullokje en jenevertje voor. Conclusie: het evenement werd door alle aanwezigen fel gesmaakt en dus rendez-vous op Bel'Lumière 2017.

Marcel Een wullokje of een jenevertje Een wullokje of een jenevertje

28.12.2016

Scutefeest 2016 - Clublokaal officieel geopend!

Het is nu officieel de Scute heeft een nieuw clublokaal. De loodskotter fungeert voortaan als ontmoetings- en vergaderruimte.

Gestart in 2000 is het project loodskotter bij gebrek aan financiële middelen en vrijwilligers definitief stilgelegd. Enkel de romp werd gedeeltelijk gerealiseerd.

Het vorig clublokaal, de caravan, hoorde niet meer thuis op de vernieuwde maritieme site. De romp van de loodskotter ombouwen tot clublokaal was het enig alternatief. Een groepje vrijwilligers heeft de klus geklaard.

Bij aanvang van het Scutefeest 2016 heeft het stadsbestuur van Blankenberge het nieuw clublokaal officieel geopend, gekeurd en goed bevonden.

Het interieur mag er zijn, het nodigt uit om even te pauzeren na het zwaar labeur op de werf of een vermoeiende zeiltocht.

De Scute mag fier zijn. Het nieuw clublokaal zal ongetwijfeld mensen naar de vereniging lokken. Een dikke pluim aan alle vrijwilligers die deze realisatie hebben bewerkstelligd.

Officiële opening van het clublokaal het clublokaal het clublokaal

05.05.2016

Nu de reddingssloepen en de Mirror!

Het werk is nooit af bij 'De Scute vzw'. De B1 Sint-Pieter is pas uit de loods en heeft reeds plaats geruimd voor de twee reddingssloepen van de Stad Blankenberge en een Mirror zeilbootje (zie lager: een nieuwe aanwinst).

De twee erfgoed reddingssloepen werden door de Stad Blankenberge aan de vereniging toevertrouwd. Ze worden gerestaureerd en zullen nadien worden tentoongesteld op de maritieme site van De Scute vzw .

Op 5 mei 2016 om 14u00 starten de havenfeesten van Blankenberge met huldiging aan Sterke Dries . Daarna rond 16u00 wordt iedereen verwacht in de Scuteloods, het startsein van de jaarlijkse Scutefeesten.

Het uitgelezen moment om de twee vernieuwde erfgoed reddingssloepen te tonen aan het grote publiek.

Geen tijd voor palaver, het is dus opnieuw 'all hands on deck'.

De mirror voor restauratie Mirror onder zeil De reddingsslopen

20.03.2016

De klus is geklaard!

De B1 Sint-Pieter was aan een integrale opknapbeurt toe. Gans de winter heeft een ploeg enthousiaste vrijwilligers de B1 van onder tot boven geschuurd, geschilderd, geolied en de nodige herstellingswerken uitgevoerd.

De klus is ondertussen geklaard. Onder een stralend lentezonnetje is op donderdag 10 maart 2016 de B1 Sint-Pieter opnieuw te water gelaten.10.03.2016

Een nieuwe aanwinst voor De Scute vzw: een Mirror zeilschip!

De Mirror is een houten één- of tweepersoons zeilboot met een steekzwaard. De romp is duidelijk herkenbaar aan het knikspant en de afgevlakte boeg. De Mirror is gaffelgetuigd, de zeilen van de Mirror zijn meestal rood van kleur.

De Mirror is 1962 ontworpen door Jack Holt als inzending voor een wedstrijd die het Engelse dagblad Daily Mirror had uitgeschreven. De eisen waren dat de boot op het dak van een auto moest kunnen worden vervoerd, niet te duur was, en makkelijk te besturen zou zijn.


Afmetingen: lengte: 3,30 m; breedte: 1,40 m; diepgang: 0,70 m; massa: 61 kg.

Zeilen: grootzeil: 4,8 m²; fok:1,9 m²; spinnaker: 4,4 m².

Bron: Wikipedia

Met dank aan de schenker, uiteraard is er nog wat werk voor de boeg, het wordt een nieuw kleinschalig restauratieproject.

23.01.2016

Nieuwjaarsreceptie: De Markt op 1 januari

Sinds de eeuwwende staat De Scute met Nieuwjaar op de markt van Blankenberge met onze befaamde Wulloks en Jeneverstand. In 2000 en 2001 stond ook de B1 Sint Pieter op de markt. Nadien waren wij er met een Bingkarre en nu zijn we met een tent aanwezig.

Wij maken er een punt van om bij deze gelegenheid waarbij le tout Blankenberge elkaar een goed nieuw jaar toewenst, aanwezig te zijn. Wij zij telkens blij heel wat leden en bekenden te ontmoeten.

De editie 2016 was wederom een groot succes. Het weer was mild en onze tent stond op een strategische plek net aan de ingang van de grote tent. Un rendez-vous om niet te missen, tot volgend jaar!

01.01.2016

Vergaderzaal in de loodskotter is voltooid!

De inrichting van de vergaderzaal in de loodskotter is voltooid. De loodskotter wordt een ideale plek niet alleen om te vergaderen maar ook om bezoekers warm te ontvangen.

Het inrichten van de loodskotter tot vergader- en ontvangstruimte is een belangrijke stap in de verdere uitbouw van de maritime site.

11.11.2015

B1 Sint-Pieter is aan een integrale opknapbeurt toe

De B1 Sint-Pieter ligt nu na de tweede tewaterlating al drie jaar in het water en is dus aan een integrale opknapbeurt toe.

Op woensdag 4 november om 10 uur werd de Sint Pieter uit het water gehaald door North Sea Boating. Na het aftuigen, het uithalen van de masten en het afspuiten van het onderwaterschip, werd de B1 naar de loods gevoerd om daar een grondige onderhoudsbeurt te krijgen. Volledig herschilderen en oliën, kleine herstellingen uitvoeren.

Deze werken zullen allicht de maanden november en december in beslag nemen. Nadien wordt de B1 zo vlug mogelijk terug te water gelaten om te vermijden dat de planken te veel uitdrogen.

10.10.2015

Neptunus doopt de dory's

Neptunus zag dat het goed was en doopte de dory's.

De voorbije wintermaanden hebben de vrijwilligers van de vzw De Scute niet stilgezeten. Met vier teams is er onder begeleiding van Johan Louwage gewerkt rond het project Dory 17, een kleinschalig project dat tot een goed einde is gebracht.

Dory's zijn kleine bootjes die ten tijde van de IJsland vaart door koelbloedige vissers werden meegenomen aan boord van hun grote schoeners. Eens ter plaatse aan de visgronden ging het groot schip voor anker. De Dory's werden met twee man aan boord ingezet om met vislijnen met grote haken kanjers van kabeljauw boven te halen. Eens dat het bootje vol lag voerden ze terug naar het moederschip om de buit te stockeren

Dory's kunnen zowel gebruikt worden als roei- of zeilbootje. Het vaartuig heeft een lengte van 5,18 meter en weegt ongeveer 45 kilogram.

Neptunus doopt de dory's

15.05.2015

Jan De Bruyne

27 juli 1939 - 9 januari 2014

De Scute verloor met Jan niet alleen zijn secretaris maar zeker ook een goede vriend. De Scute was zeer fier toen Jan in 2001 lid van de raad van bestuur werd en de functie van secretaris opnam. Hij had een succesvolle carrière achter de rug als VRT journalist. Hij beëindigde zijn carrière als hoofd van de regionale radiozender Kortrijk. Hij kende dus zeer goed de wereld van de pers, communicatie-strategieën en zijn opleiding als regent Nederlands-geschiedenis, maakte van hem de ideale man in de Scute om alle contacten met de buitenwereld te verzorgen. Jan stond bij ons in voor alle contacten met de Pers, maakte voor elk scute-evenement de persartikels, stelde brochures samen, zorgde voor de nodige correcties in het jaarverslag, enz. enz.

Hij zorgde er ook voor dat De Scute gebruik maakte van de moderne media om ons doelpubliek te bereiken. Via zijn zoon Marc werd de website van De Scute tot een goed instrument uitgebouwd om vzw De Scute op de wereldwijde kaart van het Maritiem Erfgoed te zetten.

Hij beheerde ook ons e-mail adres : info@descute.be. Alle contacten via de mail gingen langs hem. Hij was dus dagelijks begaan met de vereniging. Onmisbaar voor de goede gang van zaken.

Hij was ook onze gids bij de vele bezoeken van belangstellenden voor het maritiem erfgoed van Blankenberge. Scholen, toeristen, professionele geïnteresseerden, vonden in hem een boeiende verteller over het vissersverleden van Blankenberge. Jan kon op onnavolgbare wijze dit verleden oproepen, honderduit vertellen over hoe het vissersleven er honderd jaar geleden in de badstad uitzag, hoe de vissers leefden en hun brood op zee verdienden. Een grote leegte bekruipt nu de gangboord van de St. Pieter en de Jacqueline-Denise, het museum, de loods, de vereniging, het Blankenbergse maritiem erfgoed.........

Het is dan ook met grote droefheid dat wij van Jan afscheid hebben genomen. De Scute treft hier een groot verlies, wij missen hem.

Jean-Marie Van Hove

14 februari 1953 - 15 augustus 2014

Jean-Marie werd een vijftal jaar geleden lid van onze vereniging. Hij was vooral actief bij de herstelling van de B1 Sint-Pieter. Hij was op de werf een rustige figuur die met kennis van zaken een aantal herstellingswerken op zich nam.

Hij wist wat hij deed, zonder veel franjes kon hij anderen enthousiasmeren om de zaken vooruit te laten gaan. Onafscheidelijk was zijn pijp, hij nam geregeld de tijd om er eentje te stoppen en kon dan filosofisch uit de hoek komen.

Hij was een zeer gewaardeerde medewerker en Scute-lid.

09.01.2014

de Scute vaart weer

Eind april 2012 is de gerenoveerde Blankenbergse vissersschuit B1 Sint-Pieter weer te water gelaten.

De replica van de Blankenbergse schuit werd tussen 1992 en 1999 gebouwd door vrijwilligers van de erfgoedvereniging De Scute. De boot werd gebouwd op de wijze waarop de scheepsbouwers van de 17e tot de 19e eeuw dan deden: met zware eiken spanten en daarop olmen huidplanken. Maar die huidplanken waren na 5 jaar helemaal kapot gegaan door de olmenziekte. De vrijwilligers van vzw De Scute hebben de afgelopen 5 jaar al die huidplanken vervangen door eiken planken.

De B1 Sint-Pieter werd voorheen op alle festivals van historische schepen gevraagd, en dat is nu weer het geval; de boot was onlangs één van de pronkstukken op Oostende Voor Anker 2012. Hij kan nu ook weer ingezet worden voor zee-excursies.

Zie ook  herstelling van de B1 Sint-Pieter  video van de tewaterlating

31.05.2012

tewaterlating gerenoveerde B1 Sint-Pieter op 30 april

De lang verwachte tewaterlating van de gerenoveerde Blankenbergse schuit B1 Sint-Pieter zal plaats hebben op 30 april 2012. Die legendarische Blankenbergse schuit werd door vrijwilligers van de vzw De Scute herbouwd van 1992 tot 1999, als monument om ons eraan te herinneren dat Blankenberge tot in de 19de eeuw een vissersgemeenschap was. Maar in de 19de eeuw was de Blankenbergse bevolking niet langer van die visserij afhankelijk voor zijn inkomsten; de toeristische industrie nam die plaats vlug over. De vele schuiten die altijd op het strand moesten liggen omdat Blankenberge geen haven had, ruimden plaats voor badkarren.

De B1 Sint Pieter was 5 jaar lang een veel gevraagde gast op de vele manifestaties van historische schepen. Zijn laatste tocht was Sail Amsterdam in 2005. Daarna was een dringende en grondige renovatie nodig. De olmen huidplanken waren volledig kapot aan het gaan door de fameuze olmenziekte. Het werd een bijzonder zware en dure klus voor de vrijwillige scheepsbouwers van vzw De Scute. Ondertussen hebben ze alle olmen huidplanken door planken in eik vervangen; vijf jaar vrijwillige arbeid, maar het resultaat mag gezien worden.

Zie ook  herstelling van de B1 Sint-Pieter  video van de tewaterlating

16.02.2012

Scute-lid Eddy Leblon overleden

De vzw De Scute verneemt het plotse overlijden van Eddy Leblon door een spijtig ongeval.

Eddy was lid en sponsor van De Scute, en ook actief in diverse andere Blankenbergse verenigingen. Hij was de schipper van de Ostrea Rose en de Treasure; twee weken geleden vaarden we nog samen met de Ostrea Rose, Jacqueline Denise en Apollo naar het maritieme festival in Vlissingen.

We bieden zijn vrouw en kinderen onze oprechte deelneming aan bij dit pijnlijke en plotse verlies.

19.09.2011

Open Monumentendag op 11 september 2011

In de Scuteloods aan het Bevrijdingsplein 15 staat de B1 Sint-Pieter. Die replica van een Blankenbergse schuit werd in 1992 te water gelaten, maar 5 jaar later moesten we ze al grondig renoveren. Het olmenhout dat we gebruikt hadden voor de huidplanken had het begeven ten gevolge van de olmenziekte.

Nu is de schuit eindelijk nagenoeg weer varens-gereed. De tewaterlating zal bij de havenfeesten in mei 2012 plaats hebben.

Tijdens Open Monumentendag is de schuit al weer te bewonderen. Die boot, die door de Blankenbergse vissers gebruikt werd tot in de 19de eeuw, staat centraal op Open Monumentendag. Het thema is dit jaar conflict, en we zullen focussen op het groeiende conflict in de 19de eeuw tussen het toerisme en de visserij.

27.07.2011

werken aan de B1 Sint-Pieter ook op donderdag

De renovatiewerkzaamheden aan de schuit B1 Sint-Pieter schieten goed op. Straks kan de ploeg al aan het boeisel beginnen. De scheepsbouwers hebben recent afgesproken nu ook op donderdag te werken en niet enkel op vrijdag en zaterdag.

Leden die niet zo vaak naar Blankenberge komen, kunnen eventueel zondag 14 maart na de algemene ledenvergadering van De Scute even afzakken naar de Scuteloods.

Bijkomende informatie vind je op de pagina  herstelling van de B1 Sint-Pieter

18.02.2010

De Scute haalt banden met Noord-Franse zusterverenigingen nog beter aan

De vzw De Scute onderhoudt al verscheidene jaren goede contacten met maritieme erfgoedverenigingen in Zeeland en Noord-Frankrijk. In het weekend van 20 en 21 juni voer de Jacqueline-Denise naar Gravelines. De Scute was uitgenodigd door Les vieux grèments des bancs de Flandre.
De heenreis was niet voor beginnende zeilers. Er stond een stevige bries van 6 Beaufort, en vooral tussen Nieuwpoort en Duinkerke, spoelde het zeewater overvloedig over het dek van de Jacqueline-Denise. Maar om half elf waren was de historische garnaalsloep al in de haven van Gravelines, waar de bemanning hartelijk onthaald werd en meteen een mosselsouper voorgeschoteld kreeg. Verder op de dag stond een bezoek aan Gravelines op het programma en was er open schip en een optreden van het Blankenbergse Shantykoor. ’s Avonds was er in de jachtclub verbroedering met Les vieux grèments des bancs de Flandre. De zondag startte om 11 uur een Historische Evocatie van de Ijslandvaarders.
Bij de terugvaart konden alle zeilen worden opgezet. Een heuse plezierzeiltocht. Marc en Mirjam hadden voor de traditionele stoverij met rijst gezorgd en Marc zorgde wat later nog voor pannenkoeken. Om halfzeven kon de Jacqueline-Denise weer op haar plaats in de oude Blankenbergse vissershaven worden aangelegd.

Tijdens het weekend van 11 en 12 juli staat alweer een buitenlandse verbroedering op de agenda; de Jacqueline-Denise vertrekt vrijdagavond al om 18 uur naar Boulogne en wordt daar verwacht voor de 4-daagse Havenfeesten van Boulogne.

7.07.2009

aankomst nieuwe Hollandse maatjes

De nieuwe versie van de Maatjeshappening op zaterdag 6 juni is een gigantisch succes geworden.
Het was al vele jaren een traditie dat de vzw De Scute van de aanvoer van de Nieuwe Hollandse Maatjes een feest maakte. De jongste jaren was dat in samenwerking met het Shantykoor en het stadsbestuur. Het Proeven van de jonge maatjes met jenever had tot vorig jaar plaats aan boord van de Blankenbergse schuit B1 Sint-Pieter of de B72 Jacqueline-Denise, en dus enkel met een beperkte groep genodigden.
Dit jaar heeft de vzw De Scute het feest verruimd en verplaatst naar de Barcadère rond de podiumboot Victorine. Het Shantykoor zong vanop de Victorine en het publiek kon aan stalletjes maatjes en jenever aan een democratische prijs kopen. En dat ruime publiek had geen aanmoediging nodig; het kocht onze hele voorraad in korte tijd op en Guido kon niet vlug genoeg nieuwe jenever aanslepen. De ambiance verdreef alle gedachten aan de crisis en het Shantykoor zong met grote overgave. Alvast een afspraak voor begin juni 2010.

6.06.2009

aankomst nieuwe maatjes verplaatst naar 4 juni

In onze agenda was 21 mei aangestreept voor het aankomen van de eerste maatjes op de Jacqueline-Denise. Omdat er dan nog geen nieuwe maatjes zullen zijn, is afgesproken het evenement te verschuiven naar woensdag 4 juni om 20u. Die datum kan ook voor het Shantykoor, dat traditioneel voor de passende muzikale ambiance zorgt.

16.05.2008

Antoon Vandamme kandidaat voor de Vlaamse Monumentenprijs 2008

Het stadsbestuur van Blankenberge heeft de voorzitter van de vzw De Scute, Antoon Vandamme, voorgedragen als kandidaat voor de Vlaamse Monumentenprijs 2008. Antoon Vandamme wordt voorgedragen voor zijn inzet voor het erfgoed in het algemeen en in het bijzonder voor het in stand houden van het oude vissershuisje van Majutte in de Breydelstraat in Blankenberge.

De Vlaamse Monumentenprijs ( website) bekroont elk jaar een persoon, een privé- of openbare instelling voor een belangrijke verdienste op het vlak van monumentenzorg. De winnaar wordt in september bekendgemaakt op het slotfeest van de Open Monumentendag.

23.04.2008

opening maritiem Scutemuseum

Donderdag 1 mei 2008 (Hemelvaartsdag) zal de vzw De Scute haar nieuw maritiem Scutemuseum openen. Het is ingericht op de bovenverdieping van de Scuteloods waar momenteel de Blankenbergse schuit Sint-Pieter gerenoveerd wordt. De loods ligt aan het Bevrijdingsplein 15, aan de westelijke toegangsweg tot de Blankenbergse jachthaven.

Het museum omvat voorwerpen, tekeningen en foto’s over de visserij van vroeger en over het herbouwen van de legendarische schuit B1 Sint-Pieter. Blikvanger is een groot schaalmodel van de Blankenbergse schuit, in bruikleen van Jan Vandamme.

Maar die eigen verzameling wordt aangevuld met waardevolle stukken uit de collectie Bayot. Cyriaque Bayot is een industrieel uit Ecaussines die veel belangstelling had voor erfgoed uit de scheepvaart. Hij legde een indrukwekkende verzameling aan van voorwerpen die herinnerden aan de scheepvaart van vorige eeuwen; in het begin vooral van de binnenvaart, maar later ook van de visserij in de Scheldedorpen. Om zijn steeds maar groeiende collectie een zinvolle plaats te geven bouwde hij een soort van mini-Bokrijk over de scheepvaart in zijn ruime domein. Er kwam een schipperscafé, een schrijnwerkerij, een touwslagerij enz. Toen het allemaal uit zijn voegen groeide, verkocht hij zijn collectie. Het stadsbestuur van Blankenberge kocht daar een deel van, en een aantal van die voorwerpen zullen nu in het Scutemuseum tentoongesteld worden.

U bent uiteraard van harte uitgenodigd op de officiële opening van het museum op 1 mei 2008 om 16u15.

Met de opening van het museum starten meteen de jaarlijkse Scutefeesten, met varken aan het spit en drank aan democratische prijzen. Het verruimde Scute-orkest en het Nederlandse Scheepfolk zorgen voor de unieke sfeer van de Scutefeesten

20.04.2008

12de Kerstconcert op 15 december 2007

De jaarlijkse kerstconcerten zijn in de jaren '90 gegroeid uit de driekoningenstoeten met de folkgroep ’t Kliekske onder de leiding van Herman Dewit, toen de vzw begon met de bouw van een replica van de legendarische Blankenbergse schuit. Het eerste geld voor de werking van De Scute werd o.m. via die stoeten opgehaald in Blankenberge. Later werden dat heuse concerten in de Sint-Antoniuskerk, een kerk die nauw verbonden is geweest met de Blankenbergse visserij. Ensembles en koren uit eigen regio, maar zelfs uit het buitenland kwamen aan bod.

Voor dit jaar heeft de vereniging gekozen voor een verrassing: een uniek Mandoline-orkest uit Brasschaat dat rustige luistermuziek brengt ( website). Het orkest onder leiding van Marcel De Cauwer kiest melodieën uit zijn breed repertoire, die passen bij de kerst- en eindejaarssfeer.

Na het concert staat de vzw De Scute klaar met de traditionele borrel en zorgt ’t Kliekske voor een passende muzikale uitleiding.

Plaats: Sint-Antoniuskerk Blankenberge
Datum: zaterdag 15 december om 20u, deuren gaan open om 19u30
Kaarten: € 10 in voorverkoop en € 12 aan de deur
Kaarten te koop bij leden van de vzw De Scute en de VVV Blankenberge
Reserveren kan ook per e-mail (zie  contact-pagina).

13.11.2007

B1 Sint-Pieter in loods geplaatst voor renovatie

Op zaterdag 14 april 2007 is de B1 Sint-Pieter door het Zeebrugse kraanbedrijf Danny Verheye in de loods van Traditionele Scheepsbouw Jan Vandamme (aan de westelijke toegang tot de jachthaven) geplaatst. Daar zullen we onze Blankenbergse schuit verder renoveren. De door de olmenziekte aangetaste huidplanken waren al grotendeels verwijderd, en de verder renovatie kan nu binnen in ideale omstandigheden verlopen.

De vzw De Scute huurt een deel van de loods en heeft ook al de woonwagen daar opgesteld. Met andere woorden: die loods wordt onze nieuwe Scutewerf en het adres van de werf is dus voortaan: Bevrijdingsplein 15, 8370 Blankenberge.

Op de pagina  herstelling van de Sint-Pieter kan u de vorderingen van de werken volgen.

29.04.2007

start van de herstelling van de B1 Sint-Pieter

De huidplanken van de B1 Sint-Pieter zijn reeds verwijderd, en de vervanging van de olmen huidplanken door duurzamere eiken planken kan straks starten. Eerst zal de Blankenbergse schuit binnen gezet worden in de loods van Jan Vandamme, gelegen aan de westelijke toegang tot de jachthaven. De vzw De Scute heeft die loods gehuurd om op een meer comfortabele manier te kunnen werken. Later zal wellicht ook de op stapel staande 19de-eeuwse loodskotter naar de nieuwe loods worden verhuisd.

Op de pagina  herstelling van de Sint-Pieter vindt u gedetaileerde informatie over de renovatie van de Blankenbergse schuit. U zal in de toekomst de vorderingen van de werken op deze pagina kunnen volgen.

27.03.2007

mede-stichter Leo Feytens overleden

Leo Feytens, medestichter en bestuurslid van vzw De scute, is overleden op woensdag 29 november 2006. Hij was 64 jaar en al geruime tijd ziek.

Tot voor kort was hij docent aan de Sociale Hogeschool in De Haan. Bij de start van die school had hij een belangrijke inbreng.
Leo was ook een bekende muzikant en vormde indertijd de folkgroep Lambic. Hij was oprichter en bestuurder van Muziekmozaïek. Een andere artistieke vaardigheid van hem was aquarelschilderen.
Als leden van De Scute kenden wij hem natuurlijk het best als de bezieler van de bouw van de Blankenbergse schuit B1 Sint-Pieter.

De uitvaartdienst heeft plaats op woensdag 6 december 2006 om 11 uur in de Sint-Clemenskerk in Klemskerke.

"In memoriam Leo Feytens "

04.12.2006

Jazz In De Haven op 5 augustus om 20u30

De vzw De Scute uit Blankenberge organiseert al vele jaren Jazz In De Haven in het eerste weekend van augustus. Dit jaar is het de Pajot Swing Jazzband ( website) die op 5 augustus vanaf halfnegen voor de Dixieland ambiance zal zorgen.

Het concert kan dit jaar niet op de Blankenbergse schuit B1 Sint-Pieter plaats hebben omdat het vlaggenschip van de vzw De Scute momenteel aan wal ligt voor een grondige opknapbeurt. De vereniging kan ondertussen wel beschikken over de B72 Jacqueline-Denise (de garnaalboot van voor de oorlog, die het stadsbestuur liet restaureren) maar dat prachtige zeilschip is minder geschikt om 75 jazzliefhebbers aan boord te nemen. De vzw verkoos het concert te houden op de podiumboot B606 Victorine die je vindt op de Barcadère, dat is de kaai van de oude vissershaven aan de kant van de Franchommelaan.

Wie bij de swingende muziek wil genieten van een gevarieerde visschotel met wijn (maximaal 75 personen) betaalt 25 €. De eventuele winst gaat uiteraard naar de vzw De Scute, die best wat geld kan gebruiken voor het afwerken van de replica van een loodskotter uit de 19de eeuw en de renovatie van de Blankenbergse schuit.

23.07.2006

aankomst van de nieuwe maatjes op 21 juni

De Hollandse Nieuwe zijn van 't jaar in vertraging door het aanhoudend slechte weer. Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft het Nederlands Visbureau moeten beslissen de verkoop van Hollandse Nieuwe uit te stellen. Normaal worden die vanaf 1 juni aangevoerd, maar de jonge haring die momenteel gevangen wordt, heeft nog niet het vereiste minimumgehalte van 16% vet om voor maatjesharing in aanmerking te komen.
Uitstel van de verkoop van de echte Hollandse nieuwe brengt mee dat ook wij de Hollandse nieuwe niet kunnen proeven op 7 juni zoals gepland was, maar wel op 21 juni, om 19u. Daniël Bossier zal, zoals al vele jaren traditie is, dan de beste Hollandse Nieuwe presenteren. Niet op de B1 Sint-Pieter dit keer, maar op de pas gerestaureerde B72 Jacqueline-Denise, die aangemeerd ligt in de oude vissershaven. U bent daar van harte welkom en het Blankenbergs Shantykoor zal er voor passende zeemansliederen zorgen.

04.06.2006

doop van de B72 Jacqueline-Denise op 26 mei

Op vrijdag 26 mei vindt de doop plaats van de B72 Jacqueline-Denise, de visserssloep uit 1942 die in opdracht van het stadsbestuur van Blankenberge op de werf van Jan Vandamme gerestaureerd werd, en die voortaan door vzw De Scute zal beheerd worden.
Om 14u zal burgemeester Monset het totale pakket van maritieme erfgoedprojecten van de stad Blankenberge toelichten, in de nieuwe loods van Jan Vandamme aan de westelijke toegang tot de haven.
Daarna wordt verzameld aan de barcadère, aan de overkant van de jachthavens, waar om 15u de toneelgroep Onder Ons aan boord van de B72 Jacqueline-Denise de doopplechtigheid uit het jaar 1942 zal naspelen.
Tijdens de daarop volgende receptie in de grote tent kunnen de genodigden een rondvaart maken met de Jacqueline-Denise.
Voor meer informatie over de Jacqueline-Denise, zie  projecten.

22.05.2006

roeiwedstrijd tijdens Havenfeesten

De leden en sympathisanten worden uitgenodigd om tijdens de Havenfeesten deel te nemen aan de roeiwedstrijd met authentieke reddingssloepen. De wedstrijd heeft plaats op vrijdag 26 mei om 10u30 in de havengeul; om 10u00 is er een briefing bij de reddingsdienst in het oud vismijntje.
Gelieve op voorhand in te schijven bij Georges Depoorter of Peter Sabbe.

06.05.2006

Scute-voorzitter Antoon Vandamme ontvangt Cultuurprijs 2005

De Cultuurprijs 2005 van de stad Blankenberge werd op vrijdagavond 21 april uitgereikt aan Antoon Vandamme, voorzitter van vzw De Scute. Hij ontving uit handen van burgemeester Monset en schepen voor cultuur Verburgh een kunstwerk gemaakt door Johan De Waey en Katty Leblon.

De Cultuurprijs wordt jaarlijks door de Cultuurrraad uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich in het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het cultureel domein. In 1999 ging de prijs trouwens naar vzw De Scute.

De kandidatuur van onze voorzitter was voorgedragen door het Shantykoor van Blankenberge, de VLD-Vriendenkring 35-60ers, de Liberale Vereniging voor Sociaal-Culturele Werking afdeling Blankenberge, de Liberale Vrouwenontmoeting De Haven, en het Blankenbergs Kunstcollectief. In hun motivatie vermeldden zij ondermeer zijn literaire werk (drie romans waaruit zijn passie voor de zee en ons vissersverleden blijkt, en zijn bijdrage aan Een Wijding van de Verticale Horizon van Eric Michel), zijn inzet voor de literaire kring De Terp, zijn opsporingswerk naar oude Vlaamse liederen, en natuurlijk ook zijn rol als voorzitter van vzw De Scute.

21.04.2006

uitnodiging voor de uitreiking van de Cultuurprijs

De leden van de vzw De Scute zijn uitgenodigd op de bekendmaking en overhandiging van de Cultuurprijs 2005 van de stad Blankenberge. Die heeft plaats op vrijdag 21 april om 20 uur in de feestzaal van het stadhuis. Het Sugar Free Combo zal de plechtigheid muzikaal omlijsten. Zoals meegedeeld is Antoon Vandamme, voorzitter van de vzw De Scute, één van de vijf genomineerden voor deze prijs.

13.04.2006

B1 Sint-Pieter op 8 april uit het water voor grondige opknapbeurt

Daniël Bossier, leider van de Scutewerf en afgevaardigd bestuurder van de vzw De Scute, heeft met het Zeebrugs Kranenbedrijf Verheye onderhandeld over het uit het water halen en verplaatsen van de 20 ton zware Blankenbergse schuit B1 Sint-Pieter naar de nieuwe scheepsloods van de werf van Jan Vandamme. Die loods is opgetrokken bij de westelijke toegang naar de jachthaven van Blankenberge. De schuit komt naast de nieuwe loods te liggen.

Het is al geruime tijd dat de Sint-Pieter aan een grondige restauratiebeurt toe is. Verscheidene huidplanken in olm moeten daarbij worden vervangen omdat ze aan het vermolmen zijn, wellicht als gevolg van de olmenziekte.

De Sint-Pieter zal zeker enkele maanden uit de vaart zijn. Gelukkig kan de visserssloep Jacqueline-Denise voorlopig de taken van de Sint-Pieter overnemen. (zie projecten)

Daniël Bossier roept alle Scutelieden en sympatisanten op om zaterdag 8 april een handje te komen helpen. De schuit moet niet alleen degelijk gestut worden, maar ook al het materieel moet eruit gehaald en opgeborgen worden. Alle hens aan dek !

02.04.2006

cultuurprijs 2005 stad Blankenberge

Op de algemene vergadering van de Cultuurraad Blankenberge hebben de afgevaardigden van de 50 Blankenbergse culturele verenigingen hun stem uitgebracht voor de Cultuurprijs 2005. Onze voorzitter Antoon Vandamme was bij de genomineerden. Zijn kandidatuur was voorgedragen door het Shantykoor van Blankenberge en nog eens door 4 andere verenigingen die zich daar uitdrukkelijk bij aansloten: VLD-Vriendenkring 35-60ers, Liberale Vereniging voor Sociaal-Culturele Werking afdeling Blankenberge, Liberale Vrouwenontmoeting De Haven en Blankenbergs Kunstcollectief.

Bij de argumentering stond zijn literaire werk van de jongste jaren voorop; zijn drie romans waaruit telkens weer zijn passie voor de zee en ons vissersverleden blijkt. Zijn laatste roman, Stroomtij, kende een grote oplage in de reeks Davidsfonds/Literair.

Ook zijn poëtische teksten bij het boek met gewassen gouaches van de kust van Gravelines tot Knokke-Heist, Een wijding van de Verticale Horizon van de Fransman Eric Michel werd aangehaald, net als zijn inzet voor de literaire kring De Terp, die geregeld samenkomt in Huize Majutte. Uiteraard wezen de indieners ook op de grote belangstelling van Antoon voor historische schepen en zijn rol als voorzitter van de vzw De Scute.

Of Antoon Vandamme het haalt van de vier andere genomineerden: François Driessens, vzw Natuurpunt, André Margot en de kantclub ' t Mentebolletje weten we pas op vrijdag 21 april bij de uitreiking van de cultuurprijs in het Blankenbergse stadhuis. De stemming was immers geheim.

21.03.2006

deel deze pagina via:

facebook netlog twitter e-mail

Shantykoor Blankenberge

CD3 nu verkrijgbaar

shantykoor